সরাসরি প্রধান সামগ্রীতে চলে যান

WBCS MAINS POLITY 2023 PART 2

 Q42. Which Article of Indian Constitution contains special provisions with regard to the State of Maharashtra?

Topic: Centre-State Relations

(A) 371

(B) 371A

(C) 371B

(D) 371D

Correct Answer: (A) 371

Explanation: Article 371 contains special provisions for Maharashtra and Gujarat.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q43. The members of the Election Commission at the Centre are appointed by

Topic: Election Commission & Political Parties

(A) Vice-President of India

(B) Prime Minister of India

(C) Chief Justice of India

(D) President of India

Correct Answer: (D) President of India

Explanation: Members of the Election Commission are appointed by the President of India.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q44. Which Article of the Constitution empowers the President to appoint a Commission to investigate the condition of backward classes in general and suggest ameliorative measures?

Topic: Constitutional & Statutory Bodies

(A) Article 342

(B) Article 344

(C) Article 340

(D) Article 339

Correct Answer: (C) Article 340

Explanation: Article 340 empowers the President to appoint a commission to investigate the conditions of backward classes.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q45. Who was the First Chief Justice of the Supreme Court of India?

Topic: Judiciary

(A) M. Patanjali Sastri

(B) H. J. Kania

(C) Bijan Kumar Mukherjee

(D) Mehr Chand Mahajan

Correct Answer: (B) H. J. Kania

Explanation: Justice H. J. Kania was the first Chief Justice of India (1950).

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q46. The original Constitution of India was hand written by

Topic: Making of the Constitution

(A) Rafi Ahmed Kidwai

(B) Prem Behari Narain Raizada

(C) Kailash Nath Katju

(D) Kanaiyalal Maneklal Munshi

Correct Answer: (B) Prem Behari Narain Raizada

Explanation: The original Constitution was hand-written (calligraphed) by Prem Behari Narain Raizada.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q47. From which country was the idea of 'Concurrent List' in the Indian Constitution borrowed?

Topic: Making of the Constitution

(A) Japan

(B) United States

(C) Australia

(D) China

Correct Answer: (C) Australia

Explanation: The Concurrent List concept was borrowed from the Australian Constitution.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q48. A Bill cannot become an Act of Parliament in India, unless and Until

Topic: Parliament

(A) It is passed by the Lok Sabha

(B) It is passed by the Rajya Sabha

(C) It is passed by both the Lok Sabha and Rajya Sabha

(D) The President of India gives his assent to the Bill

Correct Answer: (D) The President of India gives his assent to the Bill

Explanation: A Bill finally becomes law only after receiving the assent of the President.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q49. For the Members of Parliament in India, who determines the salaries and allowances from time to time?

Topic: Parliament

(A) Union Cabinet

(B) Ministry of Parliament Affairs

(C) Cabinet Secretariat

(D) Parliament by Law

Correct Answer: (D) Parliament by Law

Explanation: Salaries and allowances of MPs are determined by Parliament through law.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q50. Who of the following is the Chairman of the National Water Resources Council?

Topic: Constitutional & Statutory Bodies

(A) Prime Minister of India

(B) Union Minister of Water Resources

(C) Union Minister Agriculture

(D) Union Minister of Earth Sciences

Correct Answer: (A) Prime Minister of India

Explanation: The Prime Minister is the Chairman of the National Water Resources Council.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q51. What is the maximum life of an ordinance promulgated by the President of India?

Topic: Union Executive (President & PM)

(A) 7 months and 5 weeks

(B) 8 months

(C) 6 months and 6 weeks

(D) 1 year

Correct Answer: (C) 6 months and 6 weeks

Explanation: An ordinance must be approved within 6 weeks of Parliament reassembling, giving a maximum life of about 6 months and 6 weeks.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q52. Which Amendment Act made Sikkim a full-fledged State of India?

Topic: Constitutional Amendments

(A) 34th Constitutional Amendment Act

(B) 35th Constitutional Amendment Act

(C) 36th Constitutional Amendment Act

(D) 37th Constitutional Amendment Act

Correct Answer: (C) 36th Constitutional Amendment Act

Explanation: The 36th Constitutional Amendment Act, 1975 made Sikkim a full State of the Indian Union.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q53. The States were reorganized in the year 1956 mainly on the basis of which criteria?

Topic: States & Union Territories

(A) External and internal security

(B) Administration facility

(C) Linguistic and cultural uniformity

(D) Geographic similarity and resource allocation

Correct Answer: (C) Linguistic and cultural uniformity

Explanation: The States Reorganisation Act, 1956 was based mainly on linguistic and cultural uniformity.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q54. Who acts as the President of India when neither the President nor the Vice-President is available?

Topic: Union Executive (President & PM)

(A) Senior most Governor of a State

(B) Chief Justice of India

(C) Speaker of Lok Sabha

(D) Auditor General of India

Correct Answer: (B) Chief Justice of India

Explanation: In such a case, the Chief Justice of India (or senior-most Supreme Court judge) discharges the functions of the President.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q55. The National Flag of Indian Union was adopted on

Topic: Miscellaneous

(A) 15th August, 1947

(B) 26th November, 1949

(C) 22nd July, 1947

(D) 26th January, 1950

Correct Answer: (C) 22nd July, 1947

Explanation: The National Flag was adopted by the Constituent Assembly on 22 July 1947.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q56. How many Fundamental Duties are provided by the Constitution of India?

Topic: Fundamental Duties

(A) Twelve

(B) Eleven

(C) Thirteen

(D) Nine

Correct Answer: (B) Eleven

Explanation: There are eleven Fundamental Duties (ten originally added by the 42nd Amendment, one more by the 86th Amendment).

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q57. Which Article provides for procedure in Parliament with respect to Estimates?

Topic: Parliament

(A) Article 110

(B) Article 111

(C) Article 113

(D) Article 114

Correct Answer: (C) Article 113

Explanation: Article 113 lays down the procedure in Parliament with respect to estimates.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q58. Which of the following committees suggested incorporating Fundamental Duties in the Indian Constitution?

Topic: Fundamental Duties

(A) Swaran Singh Committee

(B) Narasimhan Committee

(C) Raghavan Committee

(D) Malhotra Committee

Correct Answer: (A) Swaran Singh Committee

Explanation: The Swaran Singh Committee (1976) recommended adding Fundamental Duties, implemented via the 42nd Amendment.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q59. Which Committee recommended Constitutional status to Panchayat?

Topic: Panchayati Raj & Local Self-Govt

(A) L. M. Singhvi Committee

(B) Santhanam Committee

(C) Ashok Mehta Committee

(D) Balwant Rai Mehta Committee

Correct Answer: (A) L. M. Singhvi Committee

Explanation: The L.M. Singhvi Committee (1986) recommended constitutional recognition for Panchayats.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q60. Union Territory is administered by

Topic: States & Union Territories

(A) The Governor of the territory

(B) The President of India directly

(C) The President of India through an administrator appointed by him called the Lieutenant Governor

(D) The Chief Minister of the territory and his Council of Ministers

Correct Answer: (C) The President of India through an administrator appointed by him called the Lieutenant Governor

Explanation: Union Territories are administered by the President through an Administrator, usually designated Lieutenant Governor.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q61. Who among the following has the Constitutional authority to make rules and regulations fixing the number of members of the UPSC?

Topic: UPSC & Public Services

(A) Vice-President

(B) President

(C) Home Ministry

(D) Cabinet Secretary

Correct Answer: (B) President

Explanation: The President has the authority to determine the composition and rules relating to the UPSC.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q62. Which Constitutional Amendment shifted subjects like education from State list to Concurrent list?

Topic: Constitutional Amendments

(A) 40th

(B) 41st

(C) 42nd

(D) 46th

Correct Answer: (C) 42nd

Explanation: The 42nd Constitutional Amendment Act, 1976 moved 'education' from the State List to the Concurrent List.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q63. Who administers the oath of office to the President of India before he enters upon his office?

Topic: Union Executive (President & PM)

(A) Chief Justice

(B) Speaker

(C) Vice-President

(D) Prime Minister

Correct Answer: (A) Chief Justice

Explanation: The oath is administered by the Chief Justice of India under Article 60.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q64. Which of the following writs means 'to be informed'?

Topic: Judiciary

(A) Quo-Warranto

(B) Prohibition

(C) Mandamus

(D) Certiorari

Correct Answer: (D) Certiorari

Explanation: Certiorari literally means 'to be certified/informed'; it is issued by a higher court to review a lower court's/tribunal's order.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q65. Who can extend the jurisdiction of a High Court?

Topic: Judiciary

(A) The Parliament of India

(B) The President of India

(C) The Supreme Court of India

(D) The Governor of the State

Correct Answer: (A) The Parliament of India

Explanation: Parliament has the power to extend or restrict the jurisdiction of a High Court.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q66. Who is the highest Law Officer of India under Article 76 of the Constitution of India?

Topic: Constitutional & Statutory Bodies

(A) The Solicitor General of India

(B) The Secretary General of the Dept. of Law in Centre

(C) The Attorney General of India

(D) The Vice President of India

Correct Answer: (C) The Attorney General of India

Explanation: The Attorney General of India, appointed under Article 76, is the highest law officer of the country.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q67. The Union Public Service Commission submits its annual report on its work to

Topic: UPSC & Public Services

(A) The Chief Justice of India

(B) The Parliament

(C) The President

(D) The Union Home Minister

Correct Answer: (C) The President

Explanation: UPSC's annual report is submitted to the President of India, who lays it before Parliament.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q68. The Vice-President is the ex-officio Chairman of the

Topic: Union Executive (President & PM)

(A) Rajya Sabha

(B) Lok Sabha

(C) Planning Commission

(D) National Development Council

Correct Answer: (A) Rajya Sabha

Explanation: The Vice-President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q69. The Right to Property was dropped from the list of Fundamental Rights by the

Topic: Fundamental Rights

(A) 24th Amendment

(B) 42nd Amendment

(C) 44th Amendment

(D) None of the above

Correct Answer: (C) 44th Amendment

Explanation: The 44th Amendment Act, 1978 removed the Right to Property as a Fundamental Right, making it a legal right under Article 300A.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q70. As per Constitution of India, which part of the Constitution describes citizenship at the commencement of the Constitution?

Topic: Citizenship

(A) Part I

(B) Part II

(C) Part III

(D) Part IV

Correct Answer: (B) Part II

Explanation: Part II (Articles 5-11) of the Constitution deals with citizenship.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q71. Which Constitutional Article defines the Panchayat Raj?

Topic: Panchayati Raj & Local Self-Govt

(A) 243O

(B) 243

(C) 243A

(D) 243I

Correct Answer: (B) 243

Explanation: Article 243 (and the ensuing Part IX) provides for the Panchayati Raj system.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q72. Which of the following amendment bills exempted the State of Bihar from the obligation of having a Tribal Welfare Minister?

Topic: Constitutional Amendments

(A) 92nd

(B) 93rd

(C) 94th

(D) 95th

Correct Answer: (C) 94th

Explanation: The 94th Amendment Act, 2006 exempted Bihar (and Jharkhand) from the requirement of a separate Minister for Tribal Welfare.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q73. Which schedule contains 'Forms of Oath and Affirmations'?

Topic: Schedules of the Constitution

(A) Eleventh Schedule

(B) Fourth Schedule

(C) Third Schedule

(D) Fifth Schedule

Correct Answer: (C) Third Schedule

Explanation: The Third Schedule contains the forms of oaths and affirmations.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q74. In India, the concept of single citizenship is adopted from

Topic: Citizenship

(A) The French Constitution

(B) The Swiss Constitution

(C) The Constitution of United States of America

(D) The British Constitution

Correct Answer: (D) The British Constitution

Explanation: India's single citizenship model was borrowed from the British Constitution.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q75. Under whose direct supervision is the Lok Sabha Secretariat?

Topic: Parliament

(A) Cabinet Secretary

(B) Minister of Parliament Affairs

(C) Speaker of Lok Sabha

(D) Prime Minister of India

Correct Answer: (C) Speaker of Lok Sabha

Explanation: The Lok Sabha Secretariat functions under the overall guidance and control of the Speaker.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q76. The 53rd Amendment of the Indian Constitution 1986 made full Statehood for

Topic: Constitutional Amendments

(A) Mizoram

(B) Tripura

(C) Manipur

(D) Meghalaya

Correct Answer: (A) Mizoram

Explanation: The 53rd Amendment Act, 1986 granted full statehood to Mizoram.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q77. Which of the following amendments to the Constitution of India is also referred to as the 'mini Constitution'?

Topic: Constitutional Amendments

(A) 38th Amendment

(B) 42nd Amendment

(C) 35th Amendment

(D) 40th Amendment

Correct Answer: (B) 42nd Amendment

Explanation: The 42nd Amendment Act, 1976, given its sweeping changes, is often called the 'mini Constitution'.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q78. In case a President dies while in office, the Vice-President can act as President for a maximum period of

Topic: Union Executive (President & PM)

(A) 1 year

(B) 3 months

(C) 6 months

(D) 2 years

Correct Answer: (C) 6 months

Explanation: The Vice-President can act as President for a maximum of six months, within which a new election must be held.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q79. Who can extend the jurisdiction of a High Court?

Topic: Judiciary

(A) The Parliament of India

(B) The President of India

(C) The Supreme Court of India

(D) The Governor of the State

Correct Answer: (A) The Parliament of India

Explanation: Parliament has the power to extend or restrict a High Court's jurisdiction.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q80. In which case, Supreme Court held that any Constitutional amendment that takes away or abridges a Fundamental Right conferred by Part III is void?

Topic: Basic Structure Doctrine

(A) S. R. Bommai Vs Union of India, 1994

(B) Kesavananda Bharati vs State of Kerala, 1973

(C) Golaknath vs State of Punjab, 1967

(D) Minerva Mills

Correct Answer: (C) Golaknath vs State of Punjab, 1967

Explanation: In the Golaknath case (1967), the Supreme Court held Parliament could not amend Part III to take away Fundamental Rights.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q81. Who among the following gave the statement about the Indian Constitution: 'India's Constitution strikes a good balance between extreme rigidity and too much flexibility'?

Topic: Making of the Constitution

(A) B.R. Ambedkar

(B) M.V. Pylee

(C) Alxanderowic

(D) K.C. Wheare

Correct Answer: (D) K.C. Wheare

Explanation: This assessment of the Constitution's balanced flexibility is attributed to constitutional scholar K.C. Wheare.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q82. Which community gets special provision for Central Service in Article 336?

Topic: UPSC & Public Services

(A) Sikh Community

(B) Muslim Community

(C) Hindu Community

(D) Anglo-Indian Community

Correct Answer: (D) Anglo-Indian Community

Explanation: Article 336 provides special provision for the Anglo-Indian community regarding certain services.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q83. As per the Constitution of India, the Legislative Assembly of a State consists of not more than 500 and not less than 60 members, but which one of the following states has 32 members?

Topic: States & Union Territories

(A) Delhi

(B) Sikkim

(C) Goa

(D) Puducherry

Correct Answer: (B) Sikkim

Explanation: Sikkim's Legislative Assembly, a special case, has 32 members.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q84. Who becomes empowered to make laws when the President's rule is imposed in a State?

Topic: Centre-State Relations

(A) The Governor

(B) The President

(C) The Prime Minister

(D) The Parliament

Correct Answer: (D) The Parliament

Explanation: During President's Rule, the power to legislate for the State is vested in Parliament.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q85. Which High Court was established on 1st January, 2019?

Topic: Judiciary

(A) Tripura High Court

(B) Telangana High Court

(C) Manipur High Court

(D) Jammu and Kashmir High Court

Correct Answer: (B) Telangana High Court

Explanation: The Telangana High Court was formally established as a separate High Court on 1 January 2019.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Q86. In which year did Goa become the 25th State of India?

Topic: States & Union Territories

(A) 1987

(B) 1988

(C) 1989

(D) 1990

Correct Answer: (A) 1987

Explanation: Goa attained statehood in 1987, becoming India's 25th State.

────────────────────────────────

মন্তব্যসমূহ

এই ব্লগটি থেকে জনপ্রিয় পোস্টগুলি

Fundamental right in Bengali | মৌলিক অধিকার

Fundamental right বা মৌলিক অধিকার ভারতীয় সংবিধানের part 3 এর article 12 থেকে article 35 এর মধ্যে আছে। মৌলিক অধিকারের ধারণা US Constitution থেকে নেওয়া হয়েছে।  ভারতীয় সংবিধানে বর্তমানে ছয়টি মৌলিক অধিকার আছে। যে গুলি হল, Right to Equality বা সাম্যের অধিকার (article 14 থেকে 18) Right to freedom বাক স্বাধীনতার অধিকার (article 19 থেকে 22) Right against exploitation বা শোষণের বিরুদ্ধে অধিকার (article 23 থেকে 24) Right to freedom of religion বা ধর্মীয় স্বাধীনতা (article 25 থেকে 28) Cultural and educational rights বা শিক্ষা ও সংস্কৃতির অধিকার (article 29 থেকে 30) Right to constitutional remedies বা সাংবিধানিক প্রতিকারের অধিকার (article 32) 1978 খ্রিস্টাব্দের আগে right to property বা সম্পত্তির অধিকার ও একটি fundamental right বা মৌলিক অধিকার ছিল কিন্তু 1978 সালে 44 তম সংবিধান সংশোধনের মাধ্যমে সম্পত্তির অধিকারকে মৌলিক অধিকার থেকে সরিয়ে legal right বানানো হয় যা বর্তমানে article 300A যে আছে। Right to Equality বা সাম্যের অধিকার (article 14 থেকে 18) -  Article 14 -...

ভারতীয় রাজনীতিতে গান্ধীজীর উত্থান

গান্ধীজীর উত্থান ব্রিটেন থেকে ওকালতি পড়ে এসে গান্ধীজী 1898 সালে সাউথ আফ্রিকাতে যান। সেখানে তিনি দাদা আব্দুল্লাহর কেসের জন্য গেলেও সেখানকার নিপীড়িত ভারতীয়দের দেখে তাদের সাহায্য করার জন্য 22 বছর সাউথ আফ্রিকা তে থাকেন। এরমধ্যে গান্ধীজীর প্রতিবাদের দুটি ধারা দেখা যায়। গান্ধীজীর প্রতিবাদের নরমপন্থী ভাগ (1894-1906) দক্ষিণ আফ্রিকায় গিয়ে গান্ধীজী প্রথমে নরমপন্থী দের মত সরকারকে প্রেয়ার এবং পিটিশন দেওয়া শুরু করে এই আশায় যে যেহেতু আফ্রিকা ও ব্রিটিশ সাম্রাজ্যের অংশ সেই হিসাবে সেখানকার বসবাসকারী ভারতীয়রা ব্রিটেনের নাগরিক এবং ব্রিটিশ সরকার তাদের দুর্দশা দেখলে তাদের সাহায্য করার যথাসাধ্য চেষ্টা করবে।  প্যাসিভ রেজিস্টেন্স বা সত্যাগ্রহী ভাগ (1906-1914) নরমপন্থী ভাবধারায় কাজ না হওয়ায় গান্ধীজি প্যাসিভ রেজিস্টেন্স এর দিকে চলে যায় যাকে তিনি সত্যাগ্রহ বলেন। তিনি প্রথম সত্যাগ্রহ করেন দক্ষিণ আফ্রিকায় থাকা ভারতীয়দের রেজিস্ট্রেশন সার্টিফিকেট নিয়ে। এখানে ব্রিটিশ সরকার দ্বারা বলা হয়েছিল যে সমস্ত ভারতীয়রা দক্ষিণ আফ্রিকায় থাকে তাদেরকে আঙ্গুলের ছাপ দেওয়া একটি কার্ড নিয়ে ঘুরত...

Economics and its types in Bengali | অর্থনীতি ও তার বিভিন্ন প্রকার

অর্থনীতি হলো সমাজবিজ্ঞানের একটি ভাগ। এই বিষয়ে আমরা উৎপাদন , ভোগ , সঞ্চয় প্রভৃতি নিয়ে আলোচনা করে থাকি। Economics শব্দটি দুটি গ্রিক শব্দ oikos যার মানে house বা গৃহ এবং nomus যার মানে custom বা নিয়ম , থেকে এসেছে। বিভিন্ন অর্থনীতিবিদেরা অর্থনীতির আলাদা আলাদা সংজ্ঞা দিয়েছেন। তারমধ্যে একটি সংজ্ঞা আমরা এখানে উল্লেখ করছি যেটি দিয়েছেন অর্থনীতির জনক এডাম স্মিথ।   এডাম স্মিথ এর মতে , অর্থনীতির মৌলিক কাজ হল মানব জাতি ধন-সম্পদের প্রকৃতি ও কারণ অনুসন্ধান করা। অর্থনীতির আকার এর ভিত্তিতে অর্থনীতিকে দুই ভাগে ভাগ করা যায় ,  ক্ষুদ্র অর্থনীতি বা Micro Economics সমষ্টিগত অর্থনীতি বা Macro Economics ক্ষুদ্র অর্থনীতি বা Micro Economics অর্থনীতির যে শাখায় একজন ব্যক্তির , গৃহের , সংস্থার সম্পদ বন্টন , বিক্রি ইত্যাদি বিষয় সম্বন্ধে আলোচনা করা হয় তাকে ক্ষুদ্র অর্থনীতি বলা হয়। এই বিভাগে ব্যক্তিদের অর্থনৈতিক ব্যবহার , চাহিদা , জোগানের প্রভাব নিয়ে আলোচনা করা হয়। সমষ্টিগত অর্থনীতি বা Macro Economics অর্থনীতির যে শাখায় একটি সমগ্র দেশের চাহিদা যোগান এবং অর্থনৈতিক ...